Índice de Documentos > Boletines > Boletín Febrero 2008
 


Salvador García Cerdá

    EL DIA DE LA DONA I EL DIA DE DESPRES

     El 8 de març de cada any se celebra a tot el món el Dia Internacional de la Dona Treballadora.

..

     Quan s'apropa aquesta data sembla que la sensibilitat pels problemes de les dones s'incrementa en gran mesura: els diaris editen articles i publiquen editorials referents al tema, les emissores de ràdio fan programes especials i la televisió també destina espais per a l'esdeveniment, tots junts glossant les meravelles del sexe femení, alhora que critiquen els aspectes negatius resultants de l'equiparació amb el sexe masculí; però, tots, els uns i els altres, oblidant-se  sobtadament del tema abans que haja clarejat el dia 9.

..

     Tot i que aquesta commemoració se celebra des de fa més de 100 anys, la lluita de la dona per la conquesta de la igualtat de drets és prou més antiga, encara que els resultats mai no han estat en concordança amb els esforços desplegats i que la majoria de les vegades s'han produït a conseqüència d'un període revolucionari. El 1789, durant la Revolució francesa, les dones van atényer bastants drets, així com a les revolucions industrials de la Gran Bretanya.

..

     Si a Europa els efectes de les reclamacions de les dones van tar-dar a veure's, a l'Estat espanyol van ser encara més tardans. La II República va resultar prou fructuosa en l'aconseguiment de drets: el 1931 el dret de votar i de ser elegides, l'any 1932 el matrimoni civil, la pàtria potestat i la llei del divorci, que ja contemplava el divorci exprés. També es va despertar l'interés per la igualtat de sous, i al Congrés de la UGT de l'esmentat any 32 el lema era "Pel mateix treball, el mateix sou." Malauradament aquestes conques- tes es van perdre a l'any 1939, tornant a una situació quasi medie- val, on la seua "missió", segons els qui manaven, era tindre la ca-sa neta, criar els fills i tenir cura i estar a la disposició del  mascle.

..

     Per sort, les dones són un col•lectiu que no pot deixar-se marginat i han sabut prosseguir amb la seua guerra, i, a poc a poc, han anat assolint nous drets, adquirint una capacitació i una forma ció que res ha d'envejar a les dels homes, cosa que ha fet que la seua presència a les universitats siga cada vegada més nombrosa i que hui en moltes empreses siguen admeses i tinguen un tracta-ment igualitari, incorporant-s'hi, fins i tot, en llocs de direcció, i que ja no resulte gens estrany veure-les treballar fora de  casa.

..

     Però la marginació continua, i, encara que els avanços han sigut força importants, continua apareixent en massa aspectes de la vida quotidiana. La maternitat és un problema no resolt del tot;  compartir les faenes de casa amb el mascle no està genera-litzat, ans al contrari, és atípic trobar un home que ho faça;  no tenen gaire cobertura social ni perceben cap sou pel treball de mestressa de casa, que, en no estar reconegut oficialment, impos-sibilita que a la seua vellesa puguen gaudir d'una pensió mínima.

..

     Un cas a banda és el de la violència masclista, que tant de moda està en aquests temps, originada per una superioritat mal entesa d'uns individus acomplexats, nuls a l'hora de tractar  la dona en un nivell d'igualtat.

..

     Per concloure, caldria afirmar que, tot i ser ben cert l'avanç aconseguit, no ho és menys que la tasca que  resta a les dones i a la societat per aplegar a la paritat és tan gran, que mai no s'assolirà si no s'hi impliquen amb decisió i de bon grat tots els estaments socials. 

            

     El 8 de marzo de cada año se celebra en todo el mundo el Día Internacional de la Mujer Trabajadora.

..

     Cuando se acerca esta fecha parece que la sensibilidad por los problemas de las mujeres se incrementa en gran medida: los diarios editan artículos y publi-can editoriales referentes al tema, las emisoras de radio hacen programas especiales y la televisión también destina espacios al acontecimiento, todos  glosando las maravillas del sexo femenino, criticando, al mismo tiempo,  los aspectos negativos resultantes de la equiparación con el masculino; sin embargo, todos, unos y otros, se olvidan  súbitamente del tema antes de que haya amanecido el día 9.

..

     Aunque esta conmemoración se celebra desde hace más de 100 años, la lucha de la mujer por la conquista de la igualdad de derechos es bastante más antigua, si bien los resultados nunca han esta-do en concordancia con los esfuerzos desarrolla-dos, y la mayoría de las veces se han producido a consecuencia de un período revolucionario. El 1789, durante la Revolución francesa, las mujeres lograron bastantes derechos, así como en las revoluciones industriales de  Gran Bretaña.

..

     Si en Europa los efectos de las reivindicaciones de las mujeres tardaron en verse, en el Estado español fueron aún más tardíos. La II República resultó bastante fructuosa en la consecución de derechos: en 1931 el derecho de votar y de ser elegidas, el año 1932 el matrimonio civil, la patria potestad y la ley del divorcio, que ya contemplaba el divorcio ex-pres. También se despertó el interés por la igualdad de salarios, y en el Congreso de la UGT del mencionado año 32 el lema era " por el mismo trabajo, el mismo sueldo." Desgraciadamente estas conquistas se perdieron el año 1939, volviendo a una situación casi medieval, donde su "misión", según los que mandaban, era tener la casa limpia, criar los hijos y cuidar y estar a la disposición del  marido.

..

     Por suerte, las mujeres son un colectivo que no puede dejarse marginado y han sabido proseguir con su guerra, y, poco a poco, han ido alcanzando nuevos derechos, adquiriendo una capacitación y una formación que nada tienen que envidiar a las de los hombres, lo cual ha provocado que su presencia en las universidades sea cada vez más numerosa y que hoy en muchas empresas sean admitidas y tengan un tratamiento igualitario, asumiendo, incluso, responsabilidades de dirección, y que ya no resulte nada extraño verlas trabajar fuera de  casa.

..

     Pero la marginación sigue, y, aunque los avances han sido muy importantes, continúa apareciendo en demasiados aspectos de la vida cotidiana. La maternidad es un problema no resuelto del todo;  compartir las faenas del hogar con la pareja no es muy frecuente, antes al contrario, resulta atípico encontrar un hombre que lo haga;  no tienen ninguna cobertura social ni perciben ningún salario por el trabajo de ama de casa, que, al no estar reconocido oficialmente, imposibilita que cuando lleguen a la vejez puedan percibir una pensión mínima.

..

     Un caso aparte es el de la violencia de género, que tan de moda está en estos tiempo, originada por una superioridad mal entendida de unos individuos acomplejados, nulos a la hora de tratar a  la mujer en un nivel de igualdad.

..

     Para concluir, habría que afirmar que, aunque es verdad que se han logrado avances muy importantes, no lo es menos que la tarea que  resta a las mujeres y a la sociedad para conseguir la paridad es tan grande, que nunca se alcanzará si no se implican con decisión y de buena gana todos los estamentos sociales.

Volver